Istra

Istra

Istra je maleni poluotok  na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske s 200 tisuća stanovnika i čak 655 naselja koji graniči s Italijom i Slovenijom, a kroz povijest bio je na sjecištu mnogih kultura i naroda.

Lošinjski arhipelag

Lošinjski arhipelag

Otok Lošinj dio je cresko-lošinjske otočne skupine koja, pored Lošinja, obuhvaća i otoke Unije, Ilovik, Susak I Vele Srakane kao i niz manjih, nenaseljenih otočića koji predstavljaju raj za one koji žele uživati u prekrasnim plažama, suncu i moru.

Friuli Venezia Giulia

Friuli Venezia Giulia

Furlanija-Julijska krajina je uvijek bila točka sastajanja latinske, germanske i slavenske populacije. Karakterizira je raznolikost krajolika, od Jadranskog mora do Alpa. 

Veneto

Veneto

Ravnice i voda glavni su atributi krajolika istočnog Veneta sa svojim rijekama i lagunama. Ovo područje, naseljeno već u prapovijesti, čuva važna svjedočanstva o narodima koji su vladali teritorijem tijekom prošlih stoljeća (Rimljani, Langobardi, Bizantijci, Mlečani...)

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna

Ferrara i Romagna (od rijeke Santerno do Jadranskog mora) istočni su dio regije Emilia-Romagna. Toponim Romagna potječe od kasnolatinskog "Romània" iz 6. stoljeća kada je Romagna bila pod vladavinom Istočnog Rimskog carstva za razliku od drugih dijelova sjeverne Italije koji su bili pod Lombardima, takozvanim Langobardima.